Expertanalys Gefle: ”Ser tyvärr sämre ut än ifjol”

3:28 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson analyserar Gefle inför allsvenska säsongen.

Gefle håller sig kvar i allsvenskan år efter år. I fjol blev det en stabil 10:e plats. Men nu har man tappat mittbackarna David Fällman och Anders Wikström.

Kan tappet av mittbacksduon göra att Gefle får kämpa hårdare för att hålla sig kvar i allsvenskan denna säsong?

– Ja det här året ser ut att bli tufft för Gefle. Skadebekymmer och dåliga insatser har präglat stora delar av försäsongen.  

Vilken är lagets styrka respektive svaghet?

– Roger Sandberg gjorde ett mycket bra jobb med Gefle förra året då laget utvecklades mycket positivt och spelade ett spel laget tidigare inte gjort i högsta serien.

– Jag är orolig för försvarsspelet. David Fällman som lämnat för Dalian var en underskattad mittback som betydde mycket för det här laget.

Vem är lagets viktigaste spelare?

– Martin Rauschenberg. Jag berömde David Fällman och utser Rauschenberg som den som nu måste ta över den viktiga rollen som försvarets kugge och pådrivare.

Vilken spelare kan få sitt stora genombrott denna säsong?

– Johan Bertilsson är den spelare som växt mest under Roger Sandberg. Sex mål i fjol är bra, i år kan det nog bli ännu fler från en fri roll på mittfältet.

Var placerar du laget denna säsong, om du får välja på toppen, mitten eller botten?

– Botten.


Gefles tränare Roger Sandberg om Henrikssons tips:

– Vi är ganska vana att bli tippade i botten. Jag är tämligen övertygad om att vi kommer vara ovanför de tre sista platserna. Vi visade ifjol att vi har en hög högstanivå. Vi har ett lag som kan vara topp tio.

Sandberg tar ut en spelare som kan få genombrott i år: Joshua Nadeau

Allsvensk premiär: Gefle-Helsingborg söndag kl 15.00 i P4


Övergångar

In: Anton Lans, b (Elfsborg), Simen Rafn, b (Fredrikstad), Simon Skrabb, m (Jaro), Joshua Nadeau, (Klubblös)

Ut: Anders Wikström b (slutar), Ilir Berisha, b (oklart), Sasa Sjanic, mv (oklart), Jonas Olsson, b (oklart), David Fällman, f (Dalian Transcendence), Daran Mustafa, f (Örgryte)