Kalle och tankefabriken

Är Agnetha Fältskog kristen eller ironisk?

God morgon ungdomar! Fredag igen – och det betyder som det alltid, eller länge, eller ett tag, har gjort: jag letar upp ett vax från längesen och så spisar vi det tillsammans.

Det finns en låt med Agnetha Fältskog – det första A:et i ABBA – som alltid förbryllat mig. Första gången jag hörde den trodde jag att det var en översättning av en amerikansk låt. Amerikanerna har ju aldrig varit rädda för att föra in Gud i sina sångtexter och tacka Gud för det stora och det lilla. Men den här låten har Agnetha skrivit själv ihop med Bosse Carlgren.

Hon tackar för att lunchkön var så kort att hon hann köpa skor på lunchen

I texten tackar Agnetha Herren för alla småsaker i livet: hon tackar för att SVT visar en film med Jarl Kulle, hon tackar för att lunchkön var så kort att hon hann köpa skor på lunchen, hon tackar för lappen från den nya närbutiken som upplyst henne om att det är extrapris på kaffe. Hon tackar för det mesta.

Låten är från plattan ”11 kvinnor i ett hus”, som Agnetha gjorde 1975, mitt under Abbas storhetstid. Varje låt är som en monolog som hålls av olika kvinnor. En låt skildrar en graviditet (Visa i åttonde månaden). En annan verkar skildra ett sexmissbruk (Doktorn).

Det är ju ingen som tror att Mikael Wiehe själv har slavat på Keops pyramid eller gått under med Titanic.

Så visan ”Tack för en underbart vanlig dag” ska troligen inte tolkas som att Agnetha själv tackar Herren för allt det lilla i livet. Hon antar troligen en roll. Det är inget konstigt. Det är ju ingen som tror att Mikael Wiehe själv har slavat på Keops pyramid eller gått under med Titanic. En text måste inte handla om den som sjunger.

Men jag blir ändå inte riktigt klok på hur ironisk låten är. Spontant låter det ju lite futtigt att tacka Herren för att närbutiken har extrapris på kaffe. Länge tog jag närmast för givet att Agnetha är lite, eller ganska mycket, ironisk mot folk som är överdrivet tacksamma.

Men så gick jag in på ett kristet forum på nätet där folk berättar om hur de rörs till tårar över sångens budskap

Men så gick jag in på ett kristet forum på nätet där folk berättar om hur de rörs till tårar över sångens budskap, hur den belyser hur Gud faktiskt finns med i livets alla små skeenden. Och betyder den det för somliga så spelar det ju ingen roll vad Agnetha eventuellt har menat: då skänker den ju tröst till någon och då kan ju alla vara nöjda.

De religiösa kan vara nöjda över att någon har satt ord och toner till livets små glädjeämnen och jag kan vara nöjd med att det finns en schlagertext som nämner både Jarl Kulle och lunchköer.

Och Agnetha Fältskog kan vara nöjd med att ha gjort ännu en låt som det är omöjligt att inte nynna med i.