Den flygande glitterkorven "Eddie the Eagle"

2:24 min

Han blev känd som en av de sämsta backhopparna någonsin. Brittiske Michael Edwards mer känd som Eddie The Eagle kom sist vid de olympiska vinterspelen i Calgary 1988. Ett äventyr som gjort för att bli film. Men vad blev det för sort?


Det finns begreppet feelgood film, må bra film, och inuti den genren finns kanske må jättebra film och om man sedan tänker sig en må jättebra film med tonfiskmacka och choklad ovanpå med grädde och en glitterkorv på toppen, då har man tolkningen av Eddie the Eagles äventyr här.

I slutscenen där han satsar på stora backen inför hela världens ögon, flaxar, jag lovar halva salongen med armvingarna för att hjälpa till. Flyg knubbige envise man i pilotglasögon! Flyg du vite arbetarklassbritt! Flyg för oss alla och tryck till de där nedrans norrmännen. Vem bryr sig om att vinna!

Ungefär sådär till mods blir man av denna enkelt och högst medvetet linjärt berättade historia om murarsonen med det dåliga knäna som efter ett års hoppande tog sig till OS i Calgary.

Okej, så historien om backhopparfenomenet innehåller bara socker och fniss?

Nej egentligen inte. Det finns lättsorg i detta. Det gömmer sig ett stenhårt nedvärderande av en människas dröm här. Eddie är inte född in i rätt klass, då ska han heller inte utanför sin givna lott, i detta fall att mura. Det är en viktig del av filmen, och Taron Egertons Eddie är också närmast skräckinjagande milt stryktålig. Han förväntar sig ingenting. Inget stöd ingen hjälp, han slår sig fördärvad på själva snön, hånas, mobbas och utstrålar väldig ensamhet.

Eftersom det är en komedi får han såklart kompisar men egentligen säger filmen att bryta klassbarriärena i åttiotalets Storbritannien är lika lätt som att hoppa 90-metersbacken utan erfarenhet. Och har du gjort det har du ändå aldrig riktigt gjort det. Det räknas inte.

Ska man se den tycker du, filmen "Eddie The Eagle"?

Ja, om du vill flaxa med armarna en stund. Regissören Dexter Fletcher har sett många, många underdog filmer och retas vänligt med dem alla. Så tillexempel utsätts Eddie för bubbelgumssnäll Rockyfysträning av Hugh Jackman, en försupen misslyckad backhoppare i cowboystil som STÄLLER UPP. Ett rart par.

Christopher Walken tittar också in och säger likt en nervklen gud några väl valda ord om...backhoppningens...inre....mystik. Ovärderligt.

Vad gäller kvinnor finns en snäll mamma och en väldigt kåt äldre tjej. Ingen annan faktiskt. Så man kan också helt hoppa över filmen. Det spelar egentligen ingen roll.