Fotboll

Giffarnas tränare: Intresset för Norrlandsfotbollen har ökat

0:53 min

I helgen drar fotbollsallsvenskan igång. Att både Gif Sundsvall och Östersunds FK är i allsvenskan gör fotbollen i Norrland hetare än på mycket länge. Det anser Roger Franzén, tränare i Giffarna. 

Gif Sundsvall och Gefle IF är sedan tidigare två klubbar som håller till i fotbollsallsvenskan, men till denna säsong har även Östersunds FK tagit sig upp i allsvenskan.

Att just Östersund numera är ett allsvenskt fotbollslag kommer att föra med sig positiva effekter för Gif Sundsvall, det tror tränaren Roger Franzén. 

– Vi får en en större inramning när vi möter Östersund. Det lär väl bli fullsatt både på Norrporten och i Östersund. Man märker här i Norrland att det skrivs mer om derbystämning. Det pratas ofta om Gävle och Sundsvall, men det är inte samma sak som när vi möter jämtarna. Det ska bli kul att möta dem, säger Roger Franzén. 

Är det en hajp kring Norrlandsfotbollen?

– Hajp vet jag väl inte, men intresset i stan är större än på mycket länge, säger han. 

Hur märker ni av att det är ett större intresse?

– Media skriver mer och folk i allmänhet pratar mer om Gif Sundsvall. Det är på det sättet som vi märker vi av det, säger Roger Franzén. 

Även Urban Hagblom, sportchef i Gif Sundsvall, är inne på att intresset kring Norrlandsfotbollen är större än på länge. Han säger att fler allsvenska fotbollslag från norra Sverige förhoppningsvis kan göra att färre talanger från norr söker sig till klubbar i storstäderna. 

– Jag hoppas att det här gör att unga talanger känner att de kan stanna kvar i norra Sverige och spela fotboll, att man inte måste åka härifrån för att lyckas, säger han.