RECEPT: Pizza bianco; "Som en trygg macka"

Idag lagar radiokocken Erik Måneld pizza bianco; "Som en trygg macka men ändå en lunch, eller någon att hålla i handen när snyftfilmen blir som snyftigast.", enligt kocken själv.

Pizza Bianco

2 st

Pizzadeg

10 g jäst

1 msk honung

1 tsk flingsalt

2 msk olivolja

2 dl ljummet vatten

4-5 dl vetemjöl eller dinkelsikt (kanske ännu mer)

pensling

3 msk olivolja

1 finriven vitlöksklyfta

lite flingsalt

Blanda jästen med salt, olja och vatten. Vispa ihop. Blanda ned mjölet lite i taget och arbeta ordentligt tills du har en smidig deg. Knåda den hårt med händerna i fem minuter till. Låt den jäsa i cirka en halv timme.

Värm ugnen till 220 grader.

Dela degen i två bitar och kavla ut dom till rundlar ungefär lika tunna som fjorton skrivmaskinspapper (= 17 skrivarpapper) lagda på varandra, och stora som en maxisingel. (vinyl)

Smörj en ugnsplåt med olivolja och lägg bottnarna därpå. Blanda olivolja med finriven vitlök och pensla pizzan nästan hela vägen ut i kanterna. Grädda i ugnen i åtta minuter, eller tills brödet är klart.

Fyllning

Välj tre fina sallader eller storbladiga örter i säsong och förbered dem på tre olika vis. Till exempel:

- Blanda en salladssort med finriven ingefära och finrivet citronskal. Skaka runt med en gnutta olivolja och väldigt lite smulat flingsalt.

- Blanda en annan salladssort med finfinhackad grön chili och en smula skrapad pepparrot och saft från en kvarts citron.

- Blanda nyrepade basilikablad med rostade, finhackade cashewnötter och en liten smula olivolja och lika lite smulat flingsalt.

Gör ett örtfluff när du ändå håller på!

Mixa ett gäng goda örter och kanske lite ruccola med hälften så mycket olivolja.

Använd en stavmixer och kör hårt. Mixa ned lite pressad citron, en matsked vatten och en matsked créme fraiche. Håll på tills det hela fluffat upp sig ordentligt.

Klicka överst på din bianco tillsammans med några repor mozzarella och kanske lite mer flingsalt efter tycke och smak.

Erik Måneld