Linköping

Två vuxna och två barn i en tvåa

1:27 min

Det råder bostadsbrist och just nu byggs det mycket. Hyrorna i de nybyggda hyreshusen blir högre än i äldre hyreshus. Tvåbarnsmamman Madeleine Stjärnborg undrar för vem lägenheterna byggs.

– Det är inte för oss som behöver det. Det är för någon som redan har det förspänt och säkert skulle kunna köpa någonting också, säger Madeleine Stjärnborg som bor i Linköpinghon.

Runt om i landet och i länet byggs nya lägenheter i form av olika sorters småhus och lägenhetskoncept. Även allmännyttan bygger och i Linköping håller kommmunägda bostadsbolaget Stångåstaden just nu på att hyra ut drygt 300 nybyggda hyresrätter.

En etta inne i stan kostar mellan fem och sju tusen kronor i månaden, en trea mellan elva och tretton och en fyra mellan tretton och femton tusen kronor per månad.

Benny Andersson är förhandlare på Hyresgästföreningen i Linköping.

– De som har möjlighet att hyra de här nya lägenheterna det är en begränsad grupp. Som det sett ut hittills med det som byggts nytt så har det hyrts ut.

– Frågan är hur länge det fortsätter att vara så innan gränsen är nådd för dem som har möjlighet att betala sådana här höga hyror, säger han.

Madeleine Stjärnborg visar runt i familjens tvåa i centrala Linköping. Hon och hennes man sover i vardagsrummet med nyfödda dottern My i spjälsäng bredvid matsalsbordet. Elvaåriga dottern Estelle har lägenhetens andra rum och hon kan se fördelar med att bo trångt.

– Det är ganska mysigt för att det är så litet för då har man ganska bra kontakt. 

Mamma Madeleine håller med men familjen behöver på sikt en större lägenhet och Madeleine tycker att det borde gå att bygga billigare.

– Behöver man ekparkett i alla rum? Jag kan inte förstå varför det måste flashas på, säger hon.