Bostäderna på migrantcampingen rivs idag

1:17 min

Igår påbörjades stängningen av den tillfälliga migrantcampingen på Våxnäs i Karlstad. Storstädningen fortsätter idag då skjulen rivs och bilar körs bort.

– Det är givetvis tragiskt för de här människorna. Men vi bestämde tidigt att det skulle vara tidsbegränsat och det informerade vi om i början, säger Marléne Lund Kopparklint (M).

Karlstads kommun öppnade campingen innan vintern som en tillfällig lösning och det har bott runt 50 personer där. De flesta var fortfarande kvar i går förmiddag när kommunen stängde av vatten och el.

Alla har erbjudits transport hem med billigaste färdmedel men endast fyra personer har nappat på erbjudandet. Nu gäller en nolltolerans mot illegala campingar i kommunen.

– Den ska stängas och vi vidtar de åtgärder vi måste göra. Vi tar hjälp av kronofogden som i sin tur får ta hjälp av polisen. Vi behöver den här tomten till annan verksamhet, säger Marléne Lund Kopparklint (M), kommunalråd i Karlstad.

Vid tvåtiden på fredagseftermiddagen var kommunens städningen klar och även om migranterana är besvikna och oroliga har allt gått lugnt till. 

En handfull skjul i trä och plast har rivits, ett tiotal bilar har bogserats bort, hygienbarackerna har transporterats bort och det 20-tal husvagnar som står kvar är lappade.

Polisen och kommunen har lämnat platsen och de flesta av de cirka 20 EU- migranter som var kvar i morse har nu packat sina saker men det är oklart var de ska ta vägen.

Representanter från Svenska kyrkan har under de senaste dagarna försökt hitta en lösning på ny boendeplats.