Misstänks ha våldtagit barn tillsammans

1:18 min

På fredagseftermiddagen häktades båda de två skaraborgare som misstänks för grova sexbrott mot barn. En av dem arbetar som lärare.

I Skaraborgs tingsrätts häktningsbeslut framgår att männen häktats på sannolika skäl, det vill säga den högre misstankegraden.

I pausen mellan de två förhandlingarna förklarade kammaråklagare Karin Lundström-Kron lite mer om hur saker och ting hänger ihop i det här fallet. Sedan i somras har man utrett en man i 35-årsåldern som tidigare dömts för att ha förgripit sig på pojkar, bland annat genom våldtäkt.

Att plötsligt en ostraffad lärare nu anhölls i samma utredning beror på det här:

– Ett av övergreppen har de utfört tillsammans, säger Lundström-Kron.

Mot samma barn?

– Ja

Vid samma tillfälle?

– Ja.

35-åringen häktades för sammanlagt nio olika sexbrott mot fem olika barn från olika delar av landet. De utsatta är tonåringar enligt åklagaren i åldrar både över och under 15 år.

I tre av fallen ska han ha betalat för det sexuella umgänget.

Våldtäkten tillsammans med läraren rubriceras som grov.

Av handlingarna från tingsrätten går att utläsa att det här gemensamma övergreppet misstänks ha skett hemma hos läraren. Läraren häktades nämligen för tre brott mot ett och samma barn och brottsplatsen i samtliga tre fall är hans egen bostad.

Det handlar om grov våldtäkt mot barn mellan 1 december förra året fram till 10 mars. Han misstänks också för utnyttjande av barn för sexuell posering under samma tidsspann.

Dessutom  är han häktad för att ha begått brottet våldtäkt mot barn av normalgraden under februari månad.

Karin Lundström Kron säger att misstankarna mot läraren inte har någon koppling till hans jobb vad de sett hittills. I går hölls ändå ett informationsmöte på skolan.

– Vi har informerat de elever som är närmast berörda. Vid det tillfället fick de också möjlighet att kontakta sina vårdnadshavare och informera dem, säger rektorn.

När läraren fördes in i rättssalen strax efter klockan 14:30 på fredagen såg han märkbart tagen ut av situationen. Den yngre mannen däremot visade mindre känslor och efter hans förhandling bad han åklagaren om tillstånd till att hans familj skulle få besöka honom i häktet, trots att han har restriktioner.