Straffade amerikaner berövas rösträtt

6:07 min

I delstaten Florida har man bland de strängaste reglerna i USA, där den dömde kan mista rösträtten för resten av livet. Yamilee Bennett i Miami är en av dem som kämpar för att få ordning på sitt liv och för den medborgerliga rätten att få rösta.

– Det känns som att jag inte räknas, som att det jag tycker inte spelar någon roll, som att jag inte ens är en människa, säger Yamilee Bennett, om att hon inte har rätt att rösta.

Hon är knappt 40 år och ensamstående mor till tre barn. Hon beskriver sig själv som vilsen när hon var yngre.

– Jag var vilsen, började använda narkotika och umgås med fel människor, och varje gång jag använde droger ställde jag till det för mig.

Yamilee Bennett dömdes till fängelse för narkotikabrott vid två tillfällen. Ganska korta straff men det har gjort det svårt för henne att skaffa ett arbete och bostad och det har berövat henne rösträtten.

– När man tagit sitt straff borda man få tillbaka sina rättigheter. Alla är värda en andra chans, säger hon.

Floridas republikanska majoritet i delstatskongressen införde nya lagar 2011 som innebär att den som döms för ett brott, grovt eller ringa, förlorar sin rösträtt. För att få tillbaka rösträtten måste man först ha levt laglydigt i minst fem år efter avtjänat straff, sedan måste man ta sig personligen till kongressen i Tallahassee för utfrågning.

Yamilee Bennett har skickat in sin ansökan.

– Jag ansökte en gång men de svarade inte. Jag ansökte igen och skickade in alla papper. Jag väntar fortfarande på att kallas till utfrågning.

Bennett och alla hon känner i samma situation skulle rösta på Demokraterna. Det vet de republikanska politikerna och det är därför de vill begränsa rösterna, säger hon.

– Gissa vad som kommer att hända? Vi kommer att rösta på demokraterna, det är det de är rädda för.

Med den nye guvernören och den nya lagen har antalet som fått tillbaka sin rösträtt under en fyraårsperiod minskat från 155 000 till 1 500.

Florida är den delstat som har flest dömda som inte får rösta, minst 1,6 miljoner människor. Det motsvarar nio procent av befolkningen. Det är tillräckligt för att avgöra valet i den så kallade swingstaten Florida, som pendlat mellan republikanska och demokratiska kandidater i presidentvalen.

Yamilee Bennett har varit fri från droger i åtta år. Hon har bostad och är klar med en utbildning till fastighetsmäklare. Hon kör Uber på nätterna och frilansar som sminkös. Hon har börjat sitt nya liv.

– Jag klarar mig även om jag inte har det som jag vill ha det. Det kommer att bli bättre, säger hon.

Ett led i planen för det är att skaffa sig rösträtt och hon arbetar aktivt med att samla in namnunderskrifter för att få till stånd en omröstning för att ändra vallagen. Insamlingen pågår på flera håll i Miami och det fattas 15 000 namn.