Polisförbundet: Civila utredare kan aldrig ersätta poliser

0:46 min

Poliser som inte har arbetat inom polisen på många år har en lång väg tillbaka för att kunna arbeta i yttre tjänst. Det har hänt mycket inom den svenska poliskåren, menar polisförbundet om Region Mitts rekryteringssatsning.

Polisen i Region Mitt är först i landet med att locka tillbaka före detta poliser och satsningen har visat sig vara populär. 

21 poliser som slutat vill nu börja igen och sammanlagt 1 200 personer har sökt jobben i Gävle, Uppsala och Västerås, men det finns frågetecken kring nyordningen. 

– Hur snabbt kan du tillgodogöra dig de här repetitionsutbildningarna? Är det lämpligt ens utifrån fysiska och psykiska förutsättningar att jobba i yttre tjänst? undrar Polisförbundets Gävleborgsordförande Andreas Löfstrand som konstaterar att det är slitigt att jobba treskift.

Han menar att det finns många frågor som behöver besvaras innan man kan kalla satsningen en succé.

– Det är jättebra att man går ut och försöker rekrytera tillbaka poliser. Sedan handlar det om att man ska ha råd med det och de kanske har andra jobb som är mer välbetalda, säger Andreas Löfstrand och fortsätter:

– Vi behöver ju mer poliser i verksamheten. Men man kan aldrig ersätta en polis med en civil så är det, säger Andreas Löfstrand.