Orhan Pamuks "En främmande känsla" en hyllning till Istanbul

2:43 min

Den turkiske författaren Orhan Pamuk som fick Nobelpriset 2006, kommer nu med sin nionde roman, "En främmande känsla". Pamuk som gjort sig känd för sin politiska frispråkighet tvingades lämna landet för några år sedan efter att ha kritiserat folkmordet på armenier och förtrycket av kurderna, men är nu återigen bosatt i Istanbul, och romanen är en hyllning till staden.

Som få andra har Orhan Pamuk fångat Istanbuls själ, den lätt bedagade staden med ett stråk av melankoli över sina basarer och moskéer, träkåkar och djärva skyskrapor. 

I "En främmande känsla" får vi möta Mevlut som flyttar in från landsbygden med sin far för att sälja yoghurt och boza, en traditionell turkisk dryck gjord av hirs. Han vandrar runt på gatorna i de slitna stadsdelarna och ropar ut sin boza, alltmedan kullarna  runt staden befolkas  av nya inflyttade,  innan kåkstäderna  ska jämnas med marken av spekulationshungriga byggherrar.

Pamuk skapar en historisk politisk exposé över Istanbul  från femtiotalet då han själv föddes till nu, en tid då befolkningen ökat från 3 till 13 miljoner.

Men framför allt är det en kärlekshistoria med en osannolik inledning; Mevlut är förälskad i sin kusin som han skriver glödande kärleksbrev till. Medan hennes far planerar ett arrangerat giftermål, enleverar Mevlut föremålet för sin beundran med hjälp av en släkting. Men när paret ska sätta sig på tåget till Istanbul upptäcker Mevlut att det är den äldre systern som döljer sig bakom slöjan. Han har blivit lurad, men som den godmodiga själ han är accepterar han sakernas tillstånd. Äktenskapet blir mycket lyckat.

Pamuk berättar mångstämmigt utifrån flera olika röster i den här myllrande berättelsen som, enligt honom själv, är hans första feministiska roman. Det är kvinnorna som försöker bryta sig ur ålderdomliga könsrollsmönster , som att tvingas be om lov för att lämna lägenheten; kvinnorna visar handlingskraft och uthållighet när männen sviktar, det är kvinnorna som ska bygga det nya Turkiet genom att välja utbildning och make efter eget behag.

Under de fem decennier som romanen utspelas hinner det politiskt oroliga 70-talet avlösas av åttiotalets militärdiktatur fram till våra dagars konflikt mellan islamisering och demokrati. Pamuks tema från tidigare böcker återkommer också här: tradition kontra modernitet, religion ställs mot sekulära värden, öst mot väst.

"En främmande känsla" är trots allt en mer lättviktig roman än tidiga föregångare som "Snö" och "Mitt namn är röd". Men den är rolig! Många repliker som fälls i Mevluts brokiga familj är dråpliga. Och det är svårt att inte älska den melankoliske och godmodige gatuförsäljaren som ropar ut sin  ”Boo-zaa!”