Man dömd för Tingvallaexplosion

En man i 45-årsåldern har erkänt att han låg bakom den explosion som inträffade vid Tingvallagymnasiet i Karlstad i början av februari.

Det var den 2 februari som en mycket kraftig explosion inträffade vid Tingvallagymnasiet i centrala Karlstad.

– Det small något alldeles otroligt. Det var världens tryck i den här smällen, det skakade både i väggar, golv och fönster i mitt arbetsrum, sa Tingvalla gymnasiets rektor Christine Holmberg till P4 Värmland då.

Billarm utlöstes och chockade elever fick utrymmas.

Polisen sa tidigt att en eller två män setts springa från platsen efter explosionen. Sedan dess har polisen sökt med ljus och lykta efter misstänkta. Nu verkar det hela vara uppklarat.

Bakgrunden till uppklarandet är iakttagelser av vittnen men också uppgifter som framkommit i andra polisutredningar. Uppgifterna sammantaget gav att en man född 1972 och boende i Karlstad kunde misstänkas för brottet. Under utredningen erkände mannen brottet och gav även ett motiv för det inträffade"

Mannen som erkänt dömdes häromdagen för bland annat brott mot lagen om explosiva varor.

Enligt polisen var själva anordningen som exploderade särskilt konstruerad för att ge maximal ljudeffekt men så minimal sprängverkan som möjligt. Att orsaka en hög smäll ska också ha varit mannens motiv.