Konstskola oroas av nollat bidrag

1:27 min

Österlenskolan för konst och design oroar sig. I över tio år har skolan fått ett bidrag av kommunen på 200 000 kronor. Men nu är det slut med det.


Österlenskolan för konst och design i Simrishamn är en 2-årig vuxenutbildning som lockar elever från hela landet. Det kommunala bidraget som varit på 200 000 kronor trappas nu ner med 25 000 kronor om året och snart är det helt borta.

- När pengarna nu landar på noll måste jag hitta de någon annanstans och det förstår jag inte hur det ska gå till, säger rektor Jennifer Forsberg.

De alternativ hon har känns lika dåliga. Höjda terminsavgifter eller färre lärartimmar riskerar att försämra skolans kvalitet och rykte.

Kommunalrådet Karl-Erik Olsson (S) berättar att beslutet är en konskvens av en översyn av bidrag och sponsring som kommunen gjort överlag - efter att de kostnaderna accelerarerat rejält de senaste åren. Målet är en rättvisare sponsring som är väl prövad. Han lämnar en liten öppning kring att bidraget kanske inte måste landa på noll.

- Vi har satt 75 000 kronor som den högsta nivån för sponsring, vilket några föreningar i kommunen får. Vi kanske får anledning att pröva Konstskolans sponsorbidrag framöver igen, säger han.