Malmö

Skåneproffset är afghansk superstjärna

6:20 min

Här i Skåne har han spelat för flera klubbar, nu senast i Trelleborgs FF. Men i en annan del av världen spelar Norrlla Amiri i landslaget och slog just Singapore i VM-kval.

Norrlla Amiri kom till Malmö från Afghanistan 2001. Då spelade han fotboll på gårdarna med de andra barnen. I dag har han spelat i ett antal skånska klubbar, startat upp och coachar ett lag för unga afghanska killar i Malmö - och är landslagsspelare i Afghanistan.

Hur stor är fotbollen i Afghanistan?

– Det är ett enormt intresse för fotboll där. Vi spelade en match senast för några dagar sedan, och även om den matchen var utomlands - i Iran - var där 30 000 afghaner på plats och tittade på matchen.

Alla Afghanistans hemmamatcher spelas i Iran av säkerhetsskäl. Landet har en stor afghansk befolkning, över en miljon, så därför har man valt att förlägga matcherna i Iran.

De vann den senaste matchen, mot Singapore, i VM-kvalet.

– Singapore var vår sista match, och det gick bra för vår del. Och nu har vi kvalificerat oss till asiatiska kvalgruppen. Så det känns fantastiskt!

I och med landslagets hjältestatus har det afghanska parlamentet nu gått ut med att man vill bygga en stor fotbollsarena i Kabul. Även om det inte går att hålla matcher där ännu.

– Det hade betytt väldigt mycket för oss. Du kan bara tänka dig, om det kommer 30 000 på våra matcher utomlands, hur många som skulle komma på hemmaplan.