Industrifacken nöjda med nytt löneavtal

1:24 min

I går kväll kom facken inom industrin, bland dem IF Metall och Unionen, överens med arbetsgivarna om ett nytt ettårigt löneavtal på 2,2 procent och fortsatt utbyggnad av deltidspension bland annat.

Robert Fredriksson är IF metalls klubbordförande på volvo i Eskilstuna och han är nöjd:

– Det är ett bra avtal och det ligger på ungefär samma nivå som vi hade tidigare år och det är bra att vi bygger ut delpensionen också.  

Nu återstår frågan om det här avtalet ska sätta märket för andra löntagare på arbetsmarknaden.

Parterna fick slutbudet i löneförhandlingarna vid lunchtid igår och tidigt på kvällen lämnade parterna sitt svar till medlarna (de opartiska ordförandena, Opo).

Det nya avtalet blev klart bara några timmar innan det gamla löpte ut. Och därmed är risken undanröjd för att det ska komma några konfliktvarsel.

De fem förbunden i Facken inom industrin (GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen) hade krävt 2,8 procent i löneökningar i ett ettårsavtal. Arbetsgivarna motbud var 3,5 procent i ett tvåårsavtal, ett bud som facken nobbade häromdagen. Nu blir det ett ettårigt avtal som ger 2,2 procent.

Därefter återstår frågan om industrins parter lyckas med sitt mål att göra sina löneökningar normerande - att sätta märket för alla andra löntagare på arbetsmarknaden.

Hittills har flera fack krävt mer och även lagt strejkvarsel för sin sak, bland annat Byggnads och Målarna.