Moderaternas svåra balansgång

14 min

Åtstramningen av flyktingpolitiken verkar ha gett utdelning för Moderaterna i opinionen. I de senaste mätningarna börjar stödet för partiet åter växa, väljare som gått till SD kommer nu tillbaka. Omläggningen av politiken har inget med opinionssiffrorna eller hotet från SD att göra, hävdar partiets främsta företrädare.

Ekots Fredrik Furtenbach kommenterar reportaget

– Det är verkligheten som har förändrats, säger kommunikationschefen Per Nilsson.

Den nya tuffare flyktingpolitiken fick en tung moderat i Skåne att hoppa av partiet. Och bland de flyktingliberala moderaterna är kritiken inte nådig.

– Kopierar man populismens lösningar så göder man dessa lösningar, säger den moderata debattören Bodil Sidén.

Den radikala kursändringen - från "öppna-era-hjärtan" till "stäng-gränserna" - har av en del setts som att de gamla moderaterna är på väg tillbaka, att de nya moderaterna, som Fredrik Reinfeldt skapade, skulle ha varit en parentes.

Det stämmer inte, säger moderaterna själva. Och det säger också en motståndare som har skrivit en bok om fenomenet "de nya moderaterna", Vänsterns partisekreterare Aron Etzler.

– Anna Kinberg Batra är ett barn av de nya Moderaterna och väldigt mycket Fredrik Reinfeldts adept. Men hon har varit satt under starkt tryck internt på grund av Sverigedemokraterna, säger han.