Pressmeddelande 2016-04-04

”Bannerheds bevingade vänner” tillbaka i P1 – möt tio fåglar med författaren Tomas Bannerhed

Hur vet göken, som aldrig träffat sina föräldrar, att den är en gök? Hur ser fågelvärldens spöke ut? Och vilken är himlafågeln som har lärt människan att fiska? I tio avsnitt tar Augustprisbelönade författaren Tomas Bannerhed med lyssnarna ut i skog och mark för att få syn på fågellivets fascinerande sidor. Säsongspremiär lördag 23 april.

Den nya säsongen drar igång lagom till att Norden förvandlas till de tropiska fåglarnas största barnkammare. Det blir tio nya program med tio nya fåglar.

– Allra mest ser jag fram emot att få slå mig ner vid en stillnad barrskogssjö och lyssna till lommens rop i försommarnatten. Det kan bli ett av de där oförglömliga ögonblicken som liksom bosätter sig i en för lång tid, säger Tomas Bannerhed, som i serien bjuder på såväl rik ämneskunskap som personliga skildringar av våra olika fågelarter.

Författaren Tomas Bannerhed fick med sin roman Korparna stor uppskattning just för sina skildringar av djur och natur. I programmet ”Bannerheds bevingade vänner” varvas fågelskådning i fält med uppläsningar av Tomas Bannerheds egna texter om sina favoritfåglar, några av texterna är specialskrivna för serien. För uppläsningen står skådespelaren Reine Brynolfsson.

– Fåglarna låter sig ju inte regisseras, så det kan säkert bli en hel del överraskningar även för mig. Men förhoppningsvis kommer lyssnarna att få möta både den vackraste, den mest mytomspunna och den mäktigaste fågeln, säger Tomas Bannerhed.

Bannerheds bevingade vänner har premiär lördagen den 23 april och sänds därefter varje lördag kl. 10.45-10.55 med repris söndagar kl. 19.50-20.00 i sammanlagt tio avsnitt. Programmen går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Programmet görs av produktionsbolaget Munck. 

 

Pressbilder:
Tomas Bannerhed. Foto: Johanna Arnström http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3666373_5760_3840.jpg

http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3666372_5420_3614.jpg
 

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56