Protester i USA mot lagar som diskriminerar sexuella minoriteter

2:07 min

Företag och idrottsorganisationer protesterar nu mot Politiker i flera delstater i USA för att de inför lagar som är diskriminerande mot sexuella minoriteter.

Senast i raden är North Carolina där den republikanska delstatskongressen och den republikanske guvernören utsätts för ekonomisk press att dra tillbaka en ny lag.

Det blev omedelbara protester när republikanerna i North Carolinas delstatskongress ändrade lagen så att människor som älskar andra av samma kön eller är bisexuella inte längre har uttalat lagligt skydd mot diskriminering.

Företagen American Airlines, Apple, Dow Chemical, PayPal, Red och andra gjorde kritiska uttalanden.

Idrottsorganisationer följde efter i kraven om att alla människor ska ha samma rättigheter.

De sätter press på politikerna som löper risken att delstaten kan förlora inkomster och arbetstillfällen om företagen inte vill vara kvar eller etablera nya verksamheter.

Konservativa grupper tackade för lagen som kom till hastigt för att stoppa ett beslut i staden Charlotte som innebar att transsexuella personer skulle kunna få använda vilka toaletter de ville.

I den nya lagen bestämde delstatskongressen att det bara är den som kan lagstifta om diskriminering. I samma veva försvann diskrimineringsskyddet för flera grupper.

Häromdagen anslöt sig Bank of America till protesterna och meddelade att lagen är dålig för de anställda och för affärerna.

Toalettfrågan för transsexuella sysselsätter politikerna i flera delstater, liksom frågan om det ska vara tillåtet att bryta mot diskrimineringslagar med hänvisning till religiös övertygelse.

Den republikanske guvernören i delstaten Georgia har nyligen lagt in sitt veto mot ett beslut i den republikanska delstatskongressen där.

Kongressen beslöt att det ska råda "religiös frihet" så att, till exempel, en affärsinnehavare inte behöver leverera blommor eller tårta till ett gaypar som ska gifta sig. Om äktenskap mellan människor av samma kön strider mot affärsidkarens religiösa övertygelse skulle det vara överordnat.

I de konservativa kritikernas ögon har guvernören vikt ner sig för storföretagens ekonomiska hot. Företag protesterade även i Georgia, liksom i delstaten Indiana för något år sedan i en liknande strid, där delstatskongressen tvingades ändra en kontroversiell lag för att den inte skulle kunna användas för att rättfärdiga diskriminering på grund av sexuell läggning.