Barnlängtande kvinnor kan inte vänta på Socialstyrelsen

3:16 min

Det finns ju en gräns för hur länge kvinnor kan bli med barn och de äldre hinner inte vänta på riktlinjer, säger en kritiker. 

Ensamstående kvinnor kommer få vänta på insemination, trots att lagändringen träder i kraft i dag.

Jane Karlsson är ledamot i föreningen Femmis (Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF) och fick sin nu 8 månader gamla son med hjälp av insemination utomlands. Hon är glad åt lagändringen som träder i kraft i dag, men konstaterar att mycket återstår innan alla barnlängtande, ensamstående kvinnor kan få hjälp.

– Det finns ganska många problem med införande av den här lagen, har det visat sig. Det är väldigt tråkigt och jag förstår att en del av dem som går och väntar och har trott att de kommer kunna göra en insemination i Sverige kommer känna sig lurade, säger Jane Karlsson.

– Nu går det ju inte ens att ställa sig i kö, förutom på de privata klinikerna, men där får man betala själv.

Jane Karlsson tror att osäkerheten och tidsspillan kring appliceringen av lagen kommer leda till att många kommer att fortsätta söka sig assisterad befruktning utomlands.

– Man kan inte vänta. Det finns som bekant en gräns för hur länge kvinnor kan bli med barn. Det är vanligt att man tar det här beslutet när man är lite äldre, och är det så, att det här inte praktiskt kommer att införas i Sverige förrän nästa år eller så, då måste man ju åka till Danmark.