Många nya bilar registrerade

1:29 min

Registeringen av nya bilar ökar stort. Det visar statistik från Branschorganisationen Bil Sweden, där Bertil Moldén är vd.

– Vi nyper oss lite i armen. Vi är ju flera som jobbat på 30,40 och 50 år i den här branschen, och det går riktigt bra just nu

Statistiken över nya bilar visar på en ökning med tio procent i mars. Årets mars var den näst bästa marsmånaden någonsin för nya bilar. Hyundai, Mercedes och Renault ökade mest. Nissan, Mazda och Fiat minskade.

Att tillväxten i den svenska ekonomin är stark spelar naturligtvis roll när människor väljer att köpa bil just nu. Rekordlåga räntor bidrar också.

Nya bilar ger mindre koldioxidutsläpp. Förra året minskade koldioxidutsläppen från nya bilar med några procent, enligt Bil Sweden.

I bilbranschen talas det en hel del om att bilköpandet ska minska, i alla fall i städerna, till följd av att människor åker mer kollektivt och hyr eller delar bil hellre än gör en stor investering i en ny bil. Men den här hypotesen tror Bertil Moldén inte på.

– 87 procent av svenskarna vill äga sin bil själv. Vi välkomnar alla nya aktörer, men trots allt, att förfoga över sin bil själv, när du själv vill, det värdesätts väldigt högt av svensken.