Polisen skulle aprilskämta – råkade bryta mot lagen

4:09 min

För att illustrera aprilskämtet googlade Västervikspolisen efter en bild som passade till Facebookinlägget. Men att använda bilder utan att fråga bryter mot lagen.

Ibland är journalister jobbiga. Som när vi ringer upp polismannen som i all välmening hittade en rolig bild att lägga upp på Västervikspolisens Facebooksida, i samband med ett aprilskämt om polisbilar.

– Jag känner inte till om jag får använda bilden, säger den ångerfulla polismannen när P4 Kalmar ringer upp.

– Är det något problem, så tar jag självklart bort den.

Bilden säljs av ett företag som säljer grafik på nätet. För några euro kan den som vill köpa illustrationer ladda ner fem bilder, enligt företagets hemsida.

Bilden består av en tecknad taxibil och en polisbil och är vattenstämplad, så att företagets logga ligger över den – just för att undvika att bilden används utan att användaren betalar.

– Du fick mig att få upp ögonen för det här, säger polismannen.

Visste du att...

...enligt upphovsrättslagen måste du ha tillstånd för att publicera bilder som du själv inte har skapat. Det handlar om allt från kompisens selfie till den gulliga kattbilden som du hittar på nätet. Om du själv lägger upp någon annans bild på nätet, bryter du mot upphovsrätten – om du inte har fått okej från den som har skapat bilden.