Kalaallit Nunaat/Ruonáeanan

Svårt att bryta hemlöshet i Nuuk

I Kalaallit Nunaats huvudstad Nuuk har man inrättat ett härbärge för att underlätta de hemlösas liv. Men endast en tredjedel av dem får plats på härbärget. 

Hans Peter Ananiassen blev utan bostad för sju år sedan när husägaren krävde extra betalt, något som han inte hade råd med.

- I starten var det självklart hårt och så ska man dokumentera för kommunen om att man inte har fast adress. Det har varit svårt, så i början bodde jag hos bekanta och vänner. När det blev klart att jag inte hade fast adress fick jag börja bo på här på härbärget.

I Nuuk finns omkring 150 hemlösa. De flesta av dem bor hos släkt och vänner. En del bor på gatan, andra på härbärget där det finns 36 sovplatser. De får komma in sex på kvällen och stanna till nio på morgonen. Men kaféet håller öppet och där får man gratis mat.

För tre år sedan beslutade kommunstyrelsen att inrätta härbärget med en budget på 2,5 miljoner per år. Nuuk växer med 300-400 personer årligen, berättar chefen för socialkontoret. Det gör det inte lättare för de hemlösa att hitta ett eget boende.

- Alla som är på härbärget har kontakt med en socialarbetare för att finna en lösning på deras sociala problem. Vi vill ju gärna hitta en lösning för dem allesammans. Ibland går det, andra gånger lyckas det inte med att hitta hjälp till dem, säger socialkontorets chef Kirsten Bödker.

Det är inte bara bostadsbrist som gör det svårt att ta sig ur hemlöshet. Hans-Peter menar att de hemlösa diskrimineras på arbetsplatser på Kalaallit Nunaat oberoende av utbildning och rätt kompetens.

- Jag har haft fyra jobbsamtal och när de fick veta att jag var hemlös så samlade de ihop alla papper och visade mig dörren. Om jag ska vara helt ärlig, det enda som jag saknar är en lägenhet, resten klarar jag själv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio