Stora ändringar i Greklands asylsystem får kritik

2:22 min

Efter en snabbehandling röstar i dag Greklands parlament om stora förändringar i det grekiska asylsystemet. Det mesta tyder nu på att de första flyktingarna och migranterna kommer skickas tillbaka från Grekland till Turkiet nu på måndag. I Grekland väcker regeringens hantering av frågan kritik.

Strax efter klockan tio i dag, lokal tid, och bara drygt ett dygn efter att förslagen lagts fram, inleddes debatten om lagändringarna i Greklands parlament.

"Att läsa och utvärdera en 150-sidig lagtext på en dag är en omöjlighet", sa en företrädare för det största oppositionspartiet Ny Demokrati i går.

Förändringarna som föreslås är mycket omfattande och innebär bland annat att det nu bara ska ta två veckor att behandla en asylansökan, inklusive överklagan.

Lagförändringarna är också svårsmälta för många inom det största regeringspartiet, vänsterradikala Syriza, som traditionellt har en liberal syn i flyktingfrågan.

Men regeringen försvarar sig med att det här i första hand inte är grekisk politik, det är EU-politik som Grekland förbundit sig att införa för att möjliggöra det nya flyktingavtalet mellan EU och Turkiet som säger att i princip alla som tar den olagliga sjövägen till Europa ska sändas tillbaka till Turkiet igen.

Syftet är att stoppa smuggeltrafiken över Egeiska havet. För varje syrier som skickas tillbaka ska en annan syrier omfördelas direkt från Turkiet till ett EU-land.

I lagtexten står ingenting om Turkiet som ett säkert tredje asylland, vilket det enligt flera internationella organisationer inte är. Alla asylansökningar ska behandlas individuellt heter det och de som riskerar direkt förföljelse i Turkiet ska inte skickas tillbaka.

Turkiet har lovat att utforma en godtagbar asylpolitik för alla syrier, vad som händer med övriga nationaliteter efter återsändandet är oklart. I dag kom Amnesty International med en rapport där Turkiet kritiseras för att man bland annat ska ha skickat tillbaka syrier till Syrien.

Det mesta tyder nu på att avvisningarna från Grekland kommer att starta redan på måndag, men detaljerna är ännu inte kända.

För den grekiska regeringen är det viktigt att avtalet fungerar, sedan gränsen norrut stängts är nu över 50 000 flyktingar och migranter fast i landet och man har stora svårigheter med att ta hand om alla dessa på ett värdigt vis.

Häromdagen utbröt slagsmål mellan olika nationaliteter i det överfulla tältlägret i Piraeushamnen utanför Aten, i lägret vid gränsen till Makedonien sprider sig sjukdomar som hepatit A och vattkoppor och från de slutna förvaringarna på öarna Lesbos och Chios rapporteras det om protestaktioner mot de nya reglerna.