Soldiers of Odin har setts i Varberg

1:42 min

Några män med kläder med trycket Soliders of Odin sågs i Varberg häromdagen.

Soldiers of Odin är ett nätverk med högextrema kopplingar, och som P4 Halland berättat tidigare är nätverket på gång att starta medborgargarden i Halland.

Det var Magnus Ell som bor i stan som la märke till männen och tycker att det är obehagligt om gruppen ska börja röra sig i Varberg.

– Ska skiten komma hit var det första jag tänkte. Jag vet ju vilka och vad de i mitt tycke är. De tycker sig försvara sina värderingar. "Jag blev naturligtvis bekymrad.  

Soldiers of Odin grundades av en uttalat nazist i Finland i höstas och har vuxit dramatiskt sedan dess. Lokalgrupper har startats på flera ställen i landet, men i Halland har ingen grupp formellt startat ännu, men på sociala medier har flera sagt att de vill ha det.

Det Magnus Ell tycker är problemet är inte nån politisk tillhörighet, det är lika illa om det kommer från vänsterextrema eller högerextrema utan problemet är vad patrullerandet kan innebära.

– Människor i grupp med unison klädsel misstänker jag har en bra förmåga att rättfärdiga sitt eget beteende och kan hetsa fram ett beteende som inte är lyckat. Människor i grupp urartar lätt. 

I det här fallet handlade det inte om nån manifestation eller tydligt patrullerande säger han, utan mer om att de rörde sig på stan, som vem som helst, men att de hade Soldiers of Odin-kläder på sig.

Det gör inte att du känner dig tryggare i Varberg? 

– Inte ett dugg. Jag kände mig inte otrygg innan, men om Soldiers of Odin ska patrullera gatorna så upplever jag det som ett hot.