Här mår de äldre bra av att gå på förskola

1:34 min

Med ambitionen att  skapa broar mellan generationsgränserna låter man i Ängelholm boende på Karlslunds äldreboende och barn på Vita villans förskola träffas en gång i veckan.


De här träffarna uppskattas av samtliga deltagare. En av dem är Nicole Johannessen på Vita villans förskola.

– Det är kul att prata med dem, säger hon om mötet med de äldre.

Alma Hamad tycker också det är roligt att som hon säger träffa gamla. Så här säger hon om förra mötet när det var förskolans tur att besöka äldreboendet.

– När vi var på Karlslund så lekte vi med boll och det var jätteroligt, säger hon, och berättar att hon inte känner någon som är gammal.

Och just att inte ha någon äldre person i sitt liv är hon inte ensam om. Vissa av barnen på förskolan har dessutom far- och morföräldrar i ett annat land. Det var också med det i bakhuvudet som förskoleläraren Susanne Rimsby fick idén till de här träffarna.

– Jag tror att det här skapar en förståelse för att vi alla är olika. Men också att det skapar relationer mellan unga och gamla som är jättehärlig att se, säger hon. 

Det är i leken och sången som de möts, på lika villkor förtydligar Susanne Rimsby. Just den här träffen sker på förskolan.

En härlig syn att se de gamla rulla in i sina rullstolar på förskolan, och några av barnen springer fram för att hjälpa till med att få in dem. Sonja Bergström är en av de boende som varit med på de flesta träffar.

– Vi blir unga på nytt. Vi lever oss in i allt de gör, och de gör tvärtom, det är nyttigt, säger hon.