Ljungby

Familjen anmäler vården efter Viktorias död

1:02 min

För två månader sedan avled åttaåriga Viktoria Al-Ali hastigt på Ljungby lasarett. Obduktionen visar att hon drabbats av svininfluensa. Nu anmäler flickans föräldrar sjukvården till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO.

– Hon var alltid frisk och glad. Hade aldrig varit till läkare förut, berättar pappan Khalat Al-Ali. Men i slutet av januari blev Viktoria sjuk i feber och kräkningar. Hon var hemma från skolan i två dagar, men blev bara sämre.

– Vi åkte till Ljungby lasarett, men där tog sjuksköterskorna bara tempen och konstaterade att hon inte hade feber, säger Khalat Al-Ali. Sen skickades hon hem med uppmaningen att söka barnakuten i Växjö nästa dag, om hon blev sämre.

Viktoria hann aldrig komma till barnakuten. Senare på natten blev hon nämligen så dålig att hon kördes till Ljungby lasarett igen. Då fanns en läkare på plats.

– Hon hamnade i sjuksäng direkt. Och läkaren kom och sa att hon var riktigt, riktigt sjuk. Man skulle kanske inte kunna rädda hennes liv, men man skulle försöka.

Medan sjukvårdspersonalen kämpade för att rädda Viktorias liv, satt familjen och väntade. Och väntade. Om det gick en eller två timmar kan Khalat Al-Ali inte säga, men så kom det förfärliga beskedet från läkaren:

Viktorias hjärta hade stannat. Hon var död. Det var den 30 januari, bara tre veckor innan hon skulle ha fyllt nio år.

– Viktoria hade stora planer, berättar hennes pappa. Hon ville jobba i en kommun, för hon hade fått uppfattningen att kommunen var en plats där man kan bestämma. Och bestämma ville hon göra.

Det är två månader sedan Viktoria dog. Hur har tiden varit?

– Det är jättesvårt. Min fru bara gråter och gråter och vill inte gå ut. Syskonen går i skolan, men mår jättedåligt.

Nu har ni gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Vad hoppas ni resultatet ska bli?

– Vi gör det för att man ska se till att något sånt här aldrig någonsin inträffar igen. Vi kan aldrig få tillbaka vår dotter. Men kanske det kan rädda någon annan.