Linköping

Patient med blödarfeber på väg till universitetssjukhuset

1:16 min

En kvinna som har diagnostiserats med den smittsamma lassafebern kommer i dag att föras till högisoleringsavdelningen på universitetssjukhuset i Linköping.

Det handlar om en svensk kvinna som varit på besök i ett västafrikanskt land och har vårdats på ett Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Region Östergötland har fått en förfrågan om att ta emot patienten för högisoleringsvård utifrån smittskyddsaspekter och vi ser det som viktigt att ställa upp med den nationella resurs som finns här, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Lassafeber är en smittsam blödarfeber som orsakas av ett virus och kvinnan ska nu isoleras på universitetsjukhuset. 

– Patienten är på bättringsvägen, men eftersom det rör sig om en blödarfeber kommer patienten att flyttas till högisoleringsenheten i Linköping enligt de nationella riktlinjer som finns, säger Anne Haglund Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Linköping har Sveriges enda högisoleringsenhet med kapacitet att vårda patienter med svåra, smittsamma sjukdomar.

– Detta är första gången som en blödarfeber diagnostiserats i Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.

-Lassafeber är inte av samma klass om ebola, men det är definitivt en av de farligaste infektionssjukdomarna. Smittsamheten är dock inte så hög. Den smittar framför allt från gnagare till människa.