Bara manliga skådisgäster på science fictionmässa

0:32 min

Åtta av åtta inbjudna skådisar är män.

I helgen drar scifi-mässan igång i Göteborg, med inbjudna gäster bland annat från filmerna Sagan om ringen och Star Wars. Men inte en enda av årets inbjudna skådespelare är kvinnor.

Arrangören för mässan, Jesper Isberg, menar att anledningen att så få kvinnor finns bland de inbjudna gästerna är att det också finns färre kvinnor inom scifi genren.

-Vi brukar ha rätt så mycket kvinnor. Allmänt som det har varit förr i tiden så har det inte varit så mycket kvinnor i sciencefictionfilmer kanske. Men det kommer mer och mer, så vi försöker följa det också.

 -Det är lite svårt om man ska hålla på och överrepresentera och vinkla det som att det egentligen finns mer kvinnliga gäster än vad det finns. Då hade jag inte haft några gäster, jag kan inte bjuda in gäster som inte finns. Man kan inte bara välja för att det ska vara jämlikt, man måste välja för att underlaget finns liksom. Om det inte finns någon kvinna som vi tycker passar så kan man ju inte strunta i det bara för det, och inte ta en man, så kan man inte jobba.

Cecilia Floris
cecilia.floris@sverigesradio.se