Viktigt erkännande för FN-stödd regering i Libyen

1:51 min

Ledarna i tio libyska städer har gett sitt stöd till den nya regeringen. Det försvagar två andra regeringar som också ser sig som landets rättmätiga styrande.

I dag installeras Libyens internationellt erkända regering i huvudstaden Tripoli. Under dagen ska de hålla sina första möten på en hårt bevakad flottbas i Tripoli. 

Sedan beväpnade islamistgrupper 2014 tog över styret i huvudstaden har landet styrts av två regeringar, dels den i Tripoli och dels en av världssamfundet accepterad regering i staden Tobruk i östra Libyen. I det säkerhetsvakuum som uppstått har också IS och flera andra väpnade grupper stärkt sina ställningar i landet. Dessutom finns en grupp som vill att monarkin ska återinföras.

I ett försök att lösa konflikten och ena landet medlades den nya GNA-regeringen fram i december i fjol. Men när de skulle installeras i Tripoli i förra veckan fick de ett kyligt välkomnande av den sittande islamistregeringen - som stängde luftrummet så att de inte kunde flyga in.

I onsdags anlände den nya regeringen till sist per båt, alltmedan den sittande premiärministern kallade dem "infiltratörer" och "missfoster" och uppmanade dem att överlämna sig eller att fly.

Ett framsteg för den nya regeringen kom när tio städer i väst - som tidigare erkänt den islamistiska regeringen, uttryckte sitt stöd för dem via Facebook. I uttalandet uppmanades alla libyer att stödja den nya regeringen.

Om de lyckas ta makten kommer FN:s vapenembargon mot Libyen kunna lyftas, något som bland annat är nödvändigt i kampen mot IS. FN frös också libyska tillgångar 2011 för att Moammar Gadaffi inte skulle kunna fly utomlands med pengar, även de tillgångarna skulle kunna återföras.

Men än så länge är läget mycket osäkert. Frankrike har i dag uppmanat världssamfundet att förbereda sig på att hjälpa till om Libyen ber om det, även militärt. Frankrikes utrikesminister varnar för att kaoset i Libyen riskerar att leda till terrorism i Europa.