Turkiet kanske skickar tillbaka flyktingar till Syrien

1:56 min

Nu får Turkiet kritik av organisationen Amnesty International,
som kämpar för mänskliga rättigheter. Amnesty säger att Turkiet har tvingat flera tusen flyktingar att åka tillbaka till grannlandet Syrien, trots att det pågår ett blodigt krig i Syrien.

Klicka om du vill läsa mer

Personer från Amnesty har varit på den syriska sidan om gränsen. Och då har många berättat för dem att de tidigare flydde till Turkiet, men att de sedan tvingades tillbaka.

Vad säger Turkiet om det?

En politiker i den turkiska regeringen säger Amnesty har fel och att inga flyktingar skickas tillbaka till Syrien.

Är det lagligt att skicka tillbaka flyktingar till krig?

Nej, det är det troligen inte. Det finns lagar som nästan alla länder i världen har kommit överens om. Och i de här internationella lagarna står det att det är fel att skicka tillbaka flyktingar till farliga länder.

Det som händer i Turkiet har också betydelse för oss som bor i EU. För EU-länderna kom nyligen överens om att samarbeta med Turkiet när det gäller flyktingar.

Varför just Turkiet?

Det beror på att ovanligt många flyktingar kom till Europa under förra året. Många av de flyktingar från Syrien kommer först till Turkiet och sedan har de åkt båt därifrån över Medelhavet till EU-landet Grekland.

Det oroar EU-ländernas politiska ledare. För de vill minska invandringen hit.

På vilket sätt kan samarbetet mellan EU och Turkiet stoppa flyktingarna?

Jo, nu är det bestämt att flyktingarna som kommer till Grekland  ska kunna skickas tillbaka till Turkiet.

Och vad händer med de flyktingar som tvingas tillbaka till Turkiet?

Det vet vi inte säkert. Men Amnesty tror alltså att de flyktingarna riskerar att skickas vidare tillbaka till kriget i Syrien, som de har flytt ifrån.