Expo: "Soldiers of Odin sprider rasism och främlingsfientlighet"

1:42 min

De sprider rasism och främlingsfientlighet i samhället men inte trygghet, så säger Expo om soldiers of Odin. 

Det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin som bildats i stora delar av landet och som håller på att etablera sig i Halland skapar inte trygghet på gatorna utan sprider istället främlingsfientlighet och rasism i samhället. Så säger stiftelsen Expos Jonathan Leman till P4 Halland. 

– Tror att man bör vara tydlig med vad de är för ngt och inte ge dem erkännandet de vill ha, det vill säga att de står för trygghet. Tvärtom är de en grupp som spär på och rider på rasism i samhället och fördjupar den.  Det skapar bara otrygghet och problem. De är inga trygghetsskapande nattvandrare, säger Jonathan Leman från Expo. 

Stiftelsen Expo har tidigare granskat det högerextrema medborgargardet och sett att flera personer som är med i gruppen är dömda för våldsbrott och att många också uttryckte sympatier för nazism. Enligt expo lockar gruppen till sig främligsfientligt och rasistiskt lagda personer. Expo säger också att det bland högerextrema grupper den sista tiden blivit allt vanligare att skapa så kallade medborgargarden. 

– Det har blivit en trend nu att man ska lansera sig själv som en garant för den egna gruppens trygghet i ett sorts motstånd till dem man inte ser som svenskar, säger Jonathan Leman. 

Mikael Johansson är talesperson för Soliders of Odin i Sverige och han håller inte med expos beskrivning att de är högerextrema. 

– Den bilden är helt missvisande, felaktig och är en ren lögn från expos sida, säger Mikael Johansson. 

Men nätverket grundades i Finland av en känd nazist, är inte det ett starkt tecken på kopplingen till högerextremism?

– Det är från den finska sidan, det är inget jag kan svara för här i Sverige, säger Mikael Johansson.

Finns det inga kopplingar på den svenska sidan till högextrema partier eller rörelser?

– Inte från Soldiers of Odins sida, nej.

Så att du var medlem i Nationaldemokraterna, det stämmer inte?

– Det var ju jag som privatperson för sex år sedan, så nej det har inga kopplingar till Soldiers of Odin.