Ny tidning på arabiska i Kristianstad

1:56 min

På lördag får Kristianstad en ny tidning. Den heter Mosaik och är skriven på arabiska, engelska och svenska. Det är Kristianstadsbladet, som delar ut den nya tidningen i 30 000 exemplar.

Jörgen Svensson är chefredaktör på Kristianstadsbladet och dessutom ansvarig utgivare på Mosaik vilket innebär ett visst risktagande, påpekar han.

– Tidningen består i att vi tar de viktigaste nyheterna och sammanfattar dem plus att vi gör en del förklarande artiklar. I det här numret förklarar vi till exempel varför vi firar valborg, säger Jörgen Svensson.

Handlar artikeln om det tror du?

– Den handlar om det. Jag hoppas det. Det har ju sina svårigheter att vara utgivare för en publikation som till en tredjedel är på arabiska, men jag får ju lita på att medarbetarna översätter på ett korrekt sätt, säger han.

Mohammed Al Balout skriver de arabiska texterna i Mosaik och hoppas att tidningen kommer att göra skillnad i samhället. Dels kommer svenskar att få hjälp att förstå vad nyanlända gör och vad de tänker. Samtidigt ska de nyanlända få hjälp att förstå vad som händer i det svenska samhället.

Mosaik-satsningen finansieras även bland annat av den lokala banken och Kristianstads allmännyttiga bostadsbolag, och Jörgen Svensson säger att utgivningen kommer att vara i minst tre år.

– Det är väldigt spännande och för redaktionen är det väldigt inspirerande och roligt att göra något som ingen annan gjort tidigare, säger Jörgen Svensson.