Skarp kritik mot att insemination till ensamstående dröjer

1:13 min

Nu riktas skarp kritik från den borgerliga oppositionen mot landstingen för att de inte omedelbart erbjuder ensamstående rätt till insemination vilket en ny lag ger rätt till.

Liberalernas Barbro Westerholm har låtit riksdagens utredningstjänst undersöka varför landstingen saknar beredskap att följa den nya lagen.

– Jag förstår inte att de inte har någon beredskap för det. Det är en fråga som behandlats länge och den har utretts och remissbehandlats, säger hon.

Den nya lagen om rätt till insemination för ensamstående kvinnor träder i kraft i dag. Men som Ekot berättade i morse är de stora universitetssjukhusen oförberedda och menar att det saknas resurser att ta emot de kvinnor söker hjälp.

Exakt vad svårigheterna beror på vill alltså Barbro Westerholm låta riksdagens utredningstjänst undersöka. Hon vill också ta reda på om det kan vara möjligt för kvinnor att åka till andra EU-länder för insemination.

– Möjligheten som svenskar har att åka till andra EU-länder. Men hur blirdet med finansieringen. Det här måste vi klara ut. För hittills har ju kvinnor åkt till framför allt Danmark.

Barbro Westerholm råder kvinnor som nekas insemination att anmäla vårdgivaren till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är ju deras lagliga rätt.