Svårt att porta huliganer

1:43 min

26 fotbollshuliganer från de tre Stockholmsklubbarna har tillträdesförbud från svenska arenor. Men klubbarna själva får inte veta vilka personer det rör sig om.

För ett år sen fick polisen möjlighet att upprätta ett nationellt register över portade supportrar, men enligt Göran Rickmer, evenemangsansvarig på Hammarby fotboll, fungerar registret fortfarande inte som det är tänkt.

De enda som vet vilka som är avstängda är polisen. Enligt supporterpolisen i Stockholm har sammanlagt 26 Stockholmssupportrar just nu tillträdesförbud till idrottsarenor - tolv AIK:are, sex Djurgårdsfans och åtta Hammarby-fans.

I hela landet är det idag totalt 60 individer som är portade mellan tre månader och tre år framöver, enligt Nationella operativa avdelningen, NOA,

Men att ett nationellt register ensamt kan avhjälpa bråk, stök och fyrverkerier vid fotbollsmatcher tror inte Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

– Regelverket så krångligt och absurt att vi till exempel inte vet inte vilka supportrar polisen har stängt av från våra egna matcher, på grund av sekretess.

– Verkligheten krockar med juridiken, säger Göran Rickmer som menar att det som behövs istället är enkla raka regler - med till exempel fastlagda bötesbelopp.