Nätjournaler snart verklighet i Västernorrland

1:07 min

Arbetet med att införa nätjournaler i landstinget Västernorrland pågår just nu. Om ett år ska det vara klart att använda. 

Det var Uppsala som var först med att införa nätjournaler. Det går ut på att patienten går in på 1177 Vårdguidens tjänst "Mina vårdkontakter". Där ska det sedan finnas klickabara länkar för att kunna läsa sin egen journal. 

– Det ligger i tiden att man är intresserad av sin hälsa och hur man mår, jag tycker det är bra. Sedan måste det göras säkert, säger landstinget Västernorrlands hälso-och sjukvårdsdirektör Peter Löthman. 

Skulle det kunna påverka patientsäkerheten?

– Jag tänker att det finns en del sådana saker man måste vara noggrann med. Nu finns det en del landsting i Sverige som gått före i Sverige och där har man haft många lärdomar och förstått fallgroparna, säger Peter Löthman. 

Arbetet med att införa nätjournaler i länet ska vara klart inom ett år och arbetet pågår just nu i landstinget Västernorrland.  

– Man måste föra ett samtal med de som ska komma åt sin journal. Sedan är det vår egen organisation och alla som skriver i journalerna och hur det ska fungera när andra ska kunna läsa det. Det är också en teknisk bit, säger Peter Löthman.