Växjö

"En del vill inte vara med i det digitala samhället"

1:12 min

Tiotusentals deklarationsskyldiga kronobergare deklarerar på papper, trots att de bara behöver godkänna de förtryckta uppgifterna, och använda sig av digital teknik.

Det här gör att Skatteverket – i det som kallas den digitala tidsåldern – har högar med kuvert att ta hand om, berättar Ann-Kristin Mansfeldt på Skatteverket i Växjö:

– De kuverten får vi sitta och sprätta upp och ta bort alla gem och häftklamrar. Det förorsakar väldigt mycket merarbete, säger Ann-Kristin Mansfeldt. 

I hela landet var det vid förra årets deklaration två miljoner deklaranter som bara hade att godkänna deklarationen och därmed kunde använda den digitala tekniken, men ändå valde pappersvarianten. Det betyder att uppskattningsvis omkring 40 00 kronobergare gjorde detsamma.

– Vi vet inte så mycket om orsakerna. Det vi vet säkert är att en del människor inte vill vara med i det digitala samhället och lämna spår efter sig. De kommer vi aldrig att kunna omvända. Sedan finns det många som säger att de vill lämna på papper för att de inte vill ha pengarna före midsommar, säger Ann-Kristin Mansfeldt.

– Men om den gruppen ändå deklarerar digitalt kan de gå in och sätta en utbetalningsspärr på sitt skattekonto och på det viset ta ut pengarna senare, fortsätter hon.