Tandvård på hjul hjälper äldre

1:19 min

Nu kan äldre personer som har svårt att ta sig till tandläkaren få besök av ett rullande tandvårdsteam. Folktandvården Gävleborg erbjuder nu mobil tandvård på äldreboenden i Hudiksvall och Söderhamn. Snart ska samma tjänst erbjudas i Gävle och på asylboenden.

För många äldre och dementa kan det vara i princip omöjligt att ta sig till en tandläkare, och det gör att munhälsan riskerar att bli sämre.

– Kan vi underlätta i den processen så är det väldigt bra. Dessutom kan personalen vara kvar på boendet i stället för att följa med på ett långt besök hos tandvården, säger Maria Lönnbark, VD för Folktandvården Gävleborg.

I Hudiksvall och Söderhamn åker en tandläkare och en tandhygienist runt till äldreboendena och undersöker sina patienter på plats. De tar till exempel bort tandsten och fixar lagningar.

Med sig har de bland annat en borr på hjul, en mobil tandläkarstol och en salivsug. Snart kommer också mobil röntgenutrustning att ingå.

– Allt kan inte göras av den mobila enheten, för det får aldrig bli en risk för patienten. Men många saker kan vi göra, till exempel polera och göra vissa ingrepp, säger Maria Lönnbark.

Nu planerar man även rullande tandvård i Gävle och mobila tandvårdsteam som besöker asylboenden.

– I höstas när vi fick ett ökat antal asylsökande till vårt län funderade vi hur vi skulle lösa det på ett bra sätt. Med mobila enheter på asylboenden kan vi till exempel undersöka barnen och ge viss akut tandvård, säger Maria Lönnbark.