BORÅS

Hedrade terrorns offer – bidrog till utanförskap

1:32 min

Borås kommun ville visa sitt stöd för terrorns offer efter dåden i Paris och Bryssel genom att lysa upp ackumulatortanken i respektive lands flagga. Det har gett upphov till en het diskussion kring om kommunen tycker att vissa länders offer är mer värda än andras.

– Diskussionen kom upp när det bland annat påbjöds en tyst minut från EU efter terrordåden i Paris. En hel del ungdomar med bakgrunder från andra länder undrade varför man inte uppmärksammade dåd som hade skett i deras länder, säger Anna Grahn Danehammar som är lärare på Viskastrandsgymnasiet och fortsätter.

– De ville visa sitt stöd för terrordådens offer, men gick igång och reagerade med någon slags "Men vi då, är inte vi lika mycket värda?".

Spär på utanförskap
Efter terrordåden i Paris och Bryssel valde Borås stad att färga ackumulatortanken i respektive lands flaggor, för att visa sitt stöd för terrorns offer. Det har gjort att många har reagerat och undrat varför man har valt att uppmärksamma just de enskilda fallen, men inte de dåd som begåtts i exempelvis Turkiet och Pakistan.

– När deras eller deras föräldrars land inte uppmärksammas så blir det ytterligare en anledning till att ta på sig offerkoftan. Det spär på ett utanförskap, säger Anna Grahn Danehammar.