Kausaite: ”Har inte fått chans att visa vad jag kan”

Förbundskapten Jurgita Kausaite fick sparken utan landslagschefen Jonte Karlssons vetskap. Själv saknade hon både långsiktighet, tålamod och stöd från Svenska basketbollförbundet.

Jurgita Kausaite var så besviken att hon knappt orkade prata efter att på torsdagen ha fått sparken, efter bara ett halvår och tre tävlingsmatcher som förbundskapten för damlandslaget.

Dagen efter valde litauiskan att prata ut.

– Jag åkte till förbundet för att planera sommarens verksamhet, i stället fick jag beskedet att jag inte får fortsätta, säger hon till TT.

– Jag känner en tomhet, jag har inte hunnit få en chans att visa vad jag kan. Långsiktighet fanns inte, tålamod fanns inte, stöd fanns inte.

Kausaite fick sparkningsbeskedet i ett möte med förbundets ordförande Hans von Uthmann och elitansvarige Olle Lundén. Hon reagerar bland annat på att beslutet att sparka henne fattades utan att landslagschefen Jonte Karlsson var inblandad i det.

– Jag frågade på mötet om Jonte visste om det och fick höra att han inte gjorde det. När jag gick därifrån ringde jag direkt Jonte och berättade. Han var chockad och besviken och fattade ingenting, säger Kausaite.

Jonte Karlsson bekräftar att han inte var informerad om att Jurgita Kausaite skulle få sparken.

– Jag har tyvärr varit sjukskriven i tre månader och har inte varit involverad i den här frågan. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han till TT.

Kausaites besvikelse handlar också om att förbundet ville gå ut med att hon lämnar sitt jobb i samförstånd.

– De ville att vi skulle gå ut med att det var en ömsesidig överenskommelse. Men det ville inte jag, jag ville fortsätta. Om jag blir sparkad vill jag att det ska stå att jag blir sparkad, säger hon.

Ordförande Hans von Uthmann bemöter de olika delarna i kritiken från den sparkade förbundskaptenen.

– När Jonte har varit sjukskriven har hans arbetsuppgifter överförts till någon annan (Olle Lundén). Jurgita var tydlig med att ville att det skulle stå att hon får lämna, och det har jag all respekt för. Upplever hon att hon inte har fått stöd så får vi ta det till oss, säger han.

I takt med de uteblivna resultaten i EM-kvalet har man kunnat ana ett missnöje från vissa spelare i landslagstruppen. Men Jurgita Kausaite upplever att hon har fått ett starkt stöd efter att själv ha informerat spelarna om att hon tvingas lämna.

– Jag har fått jättefin respons från flera spelare och önskar dem alla lycka till framöver, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått jobba med underbara människor som har inspirerat mig på många sätt. Jag är framförallt ledsen att jag inte fick förtroende att fortsätta från förbundet.

Den assisterande tränaren Francisco Pinto kommer att leda landslaget under resten av EM-kvalet, medan Dennis Aulander också lämnar sitt uppdrag.