Brottsrubriceringen ändras i Aiman-rättegång

I dag fortsatte rättegången om Aiman Qablis död men rättegången avbröts direkt när åklagares huvudvittne inte dök upp.

När den tredje rättegångsdagen angående knivskärningen av rapartisten Aiman Qabli började i morse lämnade åklagaren Thobias Vilhelmsson in en ny gärningsbeskrivning. I den hade brottsrubriceringen ändrats från mord till dråp.

– När det har varit ett bråk eller om man har blivit attackerad så brukar det oftast bedömas som dråp istället för mord. Mot bakgrund av det som har kommit fram under de här två dagarna så menar jag att man rätterligen ska bedöma det som ett dråp, säger åklagaren Thobias Vilhelmsson.

Det var natten mot julafton 2015 som Aiman Qabli blev knivskuren i Alby centrum under ett bråk. Senare under natten avled han på sjukhus.

Thobias Vilhelmsson menar att bevisen mot den åtalade 19-åringen är starka och poängterar 19-åringen har erkänt att han varit på platsen och att han har haft kniv. Däremot vill åklagaren inte säga vilket straff han kommer att yrka på.

Aiman Qablis familj, släkt och vänner, samt den åtalade 19-åringens föräldrar, flickvän och kompisar, fanns på plats i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt i förmiddags.

Det skulle ha varit den sista rättegångsdagen. Men det vittne som åklagaren menar är centralt för åtalet, fanns inte på plats - trots att polisen hade sökt honom i sin bostad. Därför ska rättegången fortsätta på tisdag.

Den åtalade 19-åringen från Alby har i rättssalen vit skjorta och glasögon. Han tittade rakt fram med ihopbiten mun. På andra sidan salen sitter hans föräldrar. Mamman torkar tårarna med en servett.

Fatima Ismail, faster till Aiman Qabli, var också i salen. Hon tycker att straffen för sådana här brott skulle vara hårdare för att avskräcka folk från att bära vapen.

– De skulle tänka en gång och tio gånger innan de tar fram en kniv eller pistol, säger Fatima Ismail.

– Det är jättetragiskt och det är ännu mer tragiskt att det fortsätter. Att det fortfarande är folk som går bort, säger Nadia Ahmed, kusin till Aiman Qablis, apropå gatuvåldet.