Hård kritik mot sörmländskt HVB-hem

1:38 min

Ett HVB-hem i Sörmland får hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg - bland annat efter att de inte sagt hela sanningen om missförhållanden på boendet.

–Vid inspektionen ställdes frågan om det förekommit incidenter sedan föregående inspektion, det är en fråga vi ofta ställer. Men då fick vi svaret att det varit en lugn och stabil ungdomsgrupp och inga allvarliga incidenter, säger Ann Charlotta Brandett, inspektör på Ivo.

Sanningen om situationen på det sörmländska HVB-hemmet med tio platser för unga med stökig livssituation, var en annan. Det som personalen inte berättade var att det sedan Ivo var där förra gången, några månader tidigare, skett såväl misshandels- och hotsituationer, som incidenter där unga tagit sig till ödehus i trakten och supit sig fulla. 

Det har också förekommit knark och sexuella ofredanden på boendet, och vid flera tillfällen har ungdomar gått bärsärkargång på boendet och slagit sönder inredning.

– Som vi skrivit i beslutet är det anmärkningsvärt att man lämnat vissa uppgifter vid inspektionen och senare andra uppgifter som inte stämmer överens med de första, säger Ann Charlotta Brandett.

Varför hemmet aldrig berättade om incidenterna för Ivo är okänt.

Kritiken mot de oriktiga uppgifterna är bara en i en rad krav som Ivo nu ställer på HVB-hemmet, och som ska vara åtgärdade om några veckor. Vidare har det framkommit att det förekommer kollektiv bestraffning på boendet, och att om någon vägrar lämna urinprov så tas det som bevis för att testet är positivt.

P4 Sörmland har varit i kontakt med boendet som inte vill kommentera kritiken, men säger att de tänker åtgärda bristerna.