Skarp kritik mot landstingen när ensamstående nekas insemination

1:53 min

I dag träder lagen om assisterad befruktning i kraft. Men det visar sig att landstingen hanterar detta olika. På vissa ställen kan man inte ens ställa sig i kö. Detta har i dag mött hård kritik från såväl vänster som höger.

– Jag tycker att det är uruselt. Det är ju ingen överraskning att den här lagen skulle gå igenom, säger Karin Rågsjö som sitter i riksdagens socialutskott för Vänsterpartiet.

Hon vill att berörda myndigheter ser över hur det kunde bli så här och att de gör det fort. Som det är nu blir inte vården lika för alla, menar Rågsjö.

– Vi ska ha en jämlik vård. Då ska det inte vara så att om du bor i ett landsting så kan du få insemination, det är inga problem, och i ett annat får du absolut inte det, säger hon.

Den nya lagen ger ensamstående kvinnor samma möjligheter till insemination och provrörsbefruktning som par har. Men det visar sig att landstingen hanterar denna fråga olika. Örebro landsting drar igång verksamhet redan i dag, medan andra, som Stockholm, väntar på riktlinjer.

Barbro Westerholm, som sitter i socialutskottet för Liberalerna, har jobbat med denna fråga mycket länge. Hon förstår inte hur landstingen kan vara så oförberedda.

– Det här är en fråga som har diskuterats så länge. Att de är oförberedda helt och hållet, det har jag väldigt svårt att förstå.

Enligt Åsa Sandgren Åkerman som är gruppchef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL, har regeringen den här gången inte skjutit till några extra resurser, vilket är brukligt när nya åtaganden läggs på landstingen.

– När det är nya åtaganden ska man också tillskjuta mer medel som gör de möjliga att uppfylla. Och det har man inte gjort i det här fallet, säger Åsa Sandgren Åkerman.

Landstingen får alltså prioritera. Exakt vilken vård som prioriteras bort kan Åsa Sandgren Åkerman inte svara på.

– Men det blir ju en prioritering, säger hon. 

Argumentet att detta skulle vara dyrt köper inte Anders W Jonsson, Centerpartiet. Det landsting som använder ekonomiska argument beter sig inte särskilt smart, anser han, eftersom patientlagen tillåter att söka vård i andra landsting.

– Kvinnorna i de landstingen kan då åka till grannlandstinget för att få vård.

Liberalernas Barbro Westerholm råder kvinnor som nekas insemination att anmäla vårdgivaren till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är ju deras lagliga rätt.