Japansk och koreansk popkultur lockar unga till Kalmar

1:01 min

Popkultur från Japan och Korea lockar killar och tjejer till Jenny Nyströmsskolan i Kalmar. För där är det i helgen Fairycon – Kalmar läns enda konvent för östasiatisk populärkultur.

Den tillfälliga receptionen i en korridor vid skolans matsal är full av tjejer och killar i olika japanska dräkter som anmäler sig för att vara med på mässan om asiatisk popkultur. 300 besökare väntas besöka konventet som ska hålla på hela helgen 1-3 april.

– Det är ett sätt för oss som gillar den här kulturen att träffas, umgås, spela spel, tävla i cosplay – att efterlikna en artist med bra kostym och sång, köra karaoke och bara ha kul tillsammans, säger Sofie Marelius, en av dem som arrangerar mässan.

På andra våningen i en av skolans salar finns ett MOM-rum. Det är ett mode- och musikrum fyllt av japanska och koranska affischer på popgrupper, japanskinspirerade söta klänningar och så kallade japanska lightstick – gröna självlysande kaniner som är ett måste om man ska gå på konsert i Japan.

– Jag älskar den här kulturen. För den gör att jag får insikt i hur andra ungdomar på andra sidan jordklotet lever. Den är färgglad och häftig. Det är en underbar musik, säger Tove Anell som besöker mässan.

– Jag blir helt enkelt glad.