Miljoner i ersättning efter Gorm och Helga

1:15 min

Nu lovar Eon att de sista ersättningarna efter stormarna Gorm och Helgas framfart ska vara utbetalda inom kort.

Stormarna Gorm och Helga drabbade Kalmar län i slutet av förra året. Hittills har de båda ovädren kostat Eon 41 miljoner i avbrottsersättning och 45 miljoner ska sammanlagt betalas för hela det stormdrabbade området i södra Sverige.

I mitten på april ska alla som drabbats av strömavbrotten ha fått sina besked.

– Vi kommer vara klara i april månad och det är dem sista som ersätts, säger Johan Aspegren som är kommunikatör på Eons elnät.

För hela förra året uppgår ersättningen för strömavbrott till 75 miljoner kronor i hela landet, vilket är ovanligt mycket enligt Eon. Det finns inga exakta siffror för Kalmar län men de flesta drabbade bor söder om Kalmar och på södra Öland. Men året hittills har däremot varit betydligt lugnare och stormbefriat.

Eon betalar ut ersättning till alla som blev strömlösa från den stund som avbrottet inträffade. Det har elbolaget gjort sedan några år tillbaka, menar Johan Aspegren. Detta istället för att betala ut från den stund då personal börjat jobba med problemen, vilket på många håll dröjde uppemot tio timmar vid stormen Gorm.

Som kund har du rätt till ersättning om strömmen varit borta i minst tolv timmar. Nu ska Eon se över sina rutiner för att bli snabbare med utbetalningarna.

– Vi ser på hur vi ska kunna automatisera detta mer och mer. Just nu går vi mer eller mindre igenom varje avbrott manuellt för att se hur långt det var och kunna betala ut rätt ersättning, menar kommunikatör Johan Aspegren.

– Lagen säger att vi ska betala ut pengarna inom ett halvår. Stormarna var i december så vi håller oss ändå väl inom ramen för vad lagen säger. Men vi har som eget mål att det ska vara utbetalt inom tre månader och det har vi inte klarat av.