Surfplattorna till elever i Lekeberg har utvärderats

1:33 min

Nu har det gått två år sedan Lekebergskolan i Fjugesta började dela ut surfplattor till alla högstadieelever. Satsningen har nu granskats.


Trots en del positiva effekter, så finns också en rad brister, och svenskläraren Jenny Magnusson tycker inte att surfplattorna blivit den succé de kanske förväntade sig.

– Inte så bra som vi hade hoppats på, har det fungerat. Men det hade all potential i världen, i början. Jag tror att vi hade väldigt höga tankar och planer för hur vi skulle använda dem, men det blev inte riktigt så. Jag hade velat jobba mer med appar, och annat.

För två år sedan fick eleverna på Lekebergsskolan 7-9 varsin surfplatta. Nu visar en särskild granskning hur det har gått.

Svårt att logga in
Till att börja med så blev nätet så hårt belastat att det var svårt att logga in om man loggat ut eller kommit sent till skolan.

Sedan visade det sig att lagringsutrymmet var för litet för lärarna. e-posten fungerade dåligt och det gick inte att skriva ut från lärplattorna. Alla problem har tagit tid och energi, säger läraren Annika Molin.

– Utvecklingen av hur man ska kunna jobba med det här, så att det ska bli ett riktigt bra verktyg, har stannat av. På grund av att det har varit för mycket strul.

Blir fel när man ska skicka till läraren
En del av problemen kvarstår fortfarande. Anton Gräntz går i nian och har ofta svårt att skicka in sina skoluppgifter till lärarna.

– Ungefär 80 procent av gångerna jag försöker skicka in så blir det väl fel någonstans.

Vad säger lärarna då? Tror de på att det blev fel, eller tänker de att du är försenad?

– Det är väl lite både ock. Det är väl mest så att de tror att jag är försenad, så det ger ju mig skit att inte ipaden fungerar.