Åsa Jungnelius gör ny glasservis för Orrefors

1:38 min

Orrefors Kosta Boda har nu anlitat glaskonstnären och formgivaren Åsa Jungnelius som frilans. En helt ny glasservis signerad Jungnelius ska tillverkas i Kosta.

Efter att ha ha gått skilda vägar sedan neddragningarna på glasbruken i Småland är Åsa Jungnelius tillbaka i Kosta, men nu som frilans.

Hennes nya servis kommer att tillverkas för varumärket Orrefors och målet är att den ska lanseras i början av 2018. I första hand handlar det om en glasservis med ett glas för vitt vin, ett för rött, ett champagneglas och ett drickglas.

Enligt Kennert Koch som är platschef på Kosta Glasproduktion ska de utveckla ny teknik tillsammans.

– Vi har tittat på skisser som ser spännande ut, det är någonting som vi kanske inte har gjort riktigt förut och som skulle kunna vara lite annorlunda. Det är en utmaning för oss, säger Kennert Koch till P4 Kalmar.

Har ni tid och råd och utrymme med det då?

– Alltså den tiden måste man alltid ha, annars är det detsamma som att lägga sig ner och dö tycker jag. Man måste våga något för att vinna något, säger Kennert Koch.

Produktionen ska med andra ord ske i Småland, där man fortfarande blåser de så kallade premiumserviserna som Line, Chateau, Difference och Divine. Och sedan tidigare serien Sugar Dandy, också den signerad Åsa Jungnelius, med champagneskålar, ölglas och shotsglaset "nubbestubben".

Nu hoppas Orrefors Kosta Boda att glaskonstnären, som nyligen fick i uppdrag att formge en hel tunnelbanestation i Stockholm, ska lyckas ta fram en servis som blir en produkt för en bred målgrupp, som säljer länge.

– Men det är svårt. Folk byter smak mycket snabbare idag, säger Kennert Koch på Kosta Glasproduktion.