Före detta tysk utrikesminister Hans-Dietrich Genscher är död

1:57 min

En av Tysklands mest tongivande politiker, den mångårige utrikesministern och partiledaren för liberalerna FDP Hans-Dietrich Genscher är död.

Hans viktigaste politiska gärning var den tyska återföreningen. Med diplomatisk skicklighet och förmåga att övertyga omvärlden om ett framtida fredligt Tyskland lyckades han förverkliga den historiska händelse som han hyllas för i dag.

Hans-Dietrich Gensher var själv från den del av Tyskland som efter kriget blev DDR. Till Västtyskland kom han på 50-talet, men i sinnet levde drömmen om ett enat Tyskland vidare. Ett avgörande steg på vägen dit upplevde han en septemberkväll 1989 i Prag.

Tusentals östtyskar på flykt från DDR var strandade på den västtyska ambassaden i dåvarande Tjeckoslovakiens huvudstad. Genschers besök och beskedet att de kunde resa vidare till Förbundsrepubliken utlöste ett gränslöst jubel.

”Det var det mest rörande ögonblicket i mitt politiske arbete”, berättade Genscher.

Hans bidrag i de komplicerade förhandlingarna med andra världskrigets segrarmakter, USA, Sovjetunionen, Storbritannien och Frankrike, var avgörande för att återföreningen kunde förverkligas ett år senare. Förhandlingarna inleddes trots motstånd och farhågor för ett nytt aggressivt Stortyskland.

Som djupt övertygad europé såg Genscher Tyskland självklart förankrat i ett sammanväxande öppet, fritt och fredligt Europa. I Europa var han också en av de mest pådrivande politikerna för under sina nära 20 år som utrikesminister.

På den inrikespolitiska scenen spelade han stor roll som det liberala partiet FDP:s ledare och partner i koalition med såväl socialdemokraterna som kristdemokraterna.

I Tyskland sörjs i dag en av efterkrigstidens mest betydelsefulla politiker, för hans historiska gärning och viktiga bidrag för att förändra omvärldens syn på landet. Men ingen glömmer heller att påminna om den gula pullover som blev hans kännetecken under ett flera decennier långt politiskt liv. Hans-Dietrich Genscher blev 89 år.