Hacker spionerade på oppositionen i Mexiko

1:55 min

En colombiansk datahacker uppger i en tidningsintervju att han spionerat på den mexikanska oppositionen. Spionaget ska ha skett på uppdrag av regeringspartiet PRI, som president Enrique Peña Nieto tillhör.

Hackern Andrés Sepúlveda hävdar att han också varit inblandad i flera andra valkampanjer runtom i Latinamerika.

"Arbetet med Peña Nietos kampanj var det mest komplicerade. Mina hackers snodde kampanjstrategier från motståndarna, manipulerade sociala medier och installerade virus på deras nätverk för att avlyssna samtal och läsa mejl. Allt för att hjälpa Peña Nieto att vinna presidentvalet".

Det berättar Andrés Sepúlveda för tidningen Bloomberg Businessweek.

Sepúlveda hävdar att han under åtta års tid rest runt i Latinamerika för att hjälpa olika högerpartier och konservativa presidentkandidater att försöka vinna val. Han ledde ett team av flera hackers och tog ordentligt betalt. För sitt arbete under den mexikanska valkampanjen säger Sepúlveda att han fick motsvarande fem miljoner kronor.

Uppdragsgivaren var den kontroversiella och välkända kampanjstrategen Juan José Rendón som bor i Miami och som har arbetat för flera latinamerikanska högerpartier. Rendón hävdar dock att Sepúlveda ljuger. Även talespersoner för Mexikos president Enrique Peña Nieto tillbakavisar hackerns uppgifter.

Andrés Sepúlveda sitter i dag dömd till tio års fängelse i Bogotá för att ha spionerat på fredsförhandlingarna som den colombianska regeringen och Farc-gerillan håller på Kuba.

Han greps i samband med presidentvalskampanjen 2014. Han försökte då övertala en colombiansk TV-kanal att publicera hackade mejl och avlyssnade telefonsamtal från fredsförhandlingarna. Meningen var att smutskasta den sittande regeringen och hjälpa högeroppositionen, som är kritisk till fredssamtalen, att vinna valet.

Sepúlvedas berättelse har slagit ner som en bomb i Latinamerika. De anklagade partierna och politikerna förnekar allt hackern säger i intervjun med Bloomberg Businessweek. Men tidningen har fått ta del av mejl och annat material som enligt oberoende dataspecialister verkar bekräfta Sepúlvedas historia.