500 ärtodlare drabbas av Findus nedläggning

1:37 min

Beskedet att Findus lägger ner sin produktion i Bjuv berör inte bara de 450 anställda som varslas om uppsägning. Fler än 500 lantbrukare i Skåne som odlar ärtor åt företaget måste nu hitta andra grödor.

Varje år har Findus köpt upp 35 000 – 40 000 ton ärtor till sin produktion av frysta ärtor. De omkring 550 odlarna finns i Skåne och Halland. Det är viktigt att fälten ligger nära anläggningen i Bjuv eftersom ärtorna måste frysas inom tre timmar efter skörd. Nu måste de odlare som har haft ärtor i sin växtföljd hitta en ersättare. 

– Mer spannmål är väl det vanligaste svaret som lantbrukare kommer att svara, även oljeväxter som raps, säger Per Persson i Nymö utanför Fjälkinge i nordöstra Skåne, som levererat till Findus.  

Två tredjedelar av de frysta ärtor som Findus producerat i Bjuv har sålts på export. Kjell Svegrup som är ordförande i Findus odlarförening tror inte att nedläggningen kommer att betyda så mycket ekonomiskt för odlarna eftersom de också har andra inkomster, men han beklagar beslutet. 

– Vi hade en spetsprodukt. Den odlades fram klimatsmart och utan kemiska resthalter. Detta var en världsprodukt som går i graven. Det är tragiskt, det är det, säger Kjell Svegrup. 

De nya ägarna, brittiska Nomad foods som köpte upp Findus i höstas, motiverar nedläggningen med att det finns en överkapacitet inom företaget. Just när det gäller produktion av frysta ärtor finns det redan inom företaget i Storbritannien. 

På onsdag inleds de fackliga förhandlingarna i Bjuv. Det finns en liten möjlighet att ärtproduktionen skulle kunna bli kvar, men i så fall genom att Findus lägger ut den på något annat företag. 

– I de fall vi bedömer att svenskt ursprung är särskilt viktig kommer vi att jobba med speciellt utvalda partners med att säkra svensk produktion på sådana produkter, men huruvida det skulle gälla ärtor är för tidigt att uttala sig om just nu, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige.