Skåne

Intensiv jakt på sommarvikarier

1:20 min

Det är brist på sjuksköterskor i stora delar av Skåne, och det är något som blir tydligt inte minst inför sommaren. Just nu annonseras det efter runt 500 sjuksköterskor.

Under flera år har vården i Skåne stått inför stora utmaningar till sommaren. Det är hård konkurrens om sjuksköterskor och annan vårdpersonal som kan vikariera. Det är inte bara Region Skåne som största arbetsgivaren jagar kompetent personal. De konkurrerar dessutom med kommunerna och privata vårdbolag.

– Vi påbörjar rekryteringen av sommarpersonal redan i november, säger Bruno Malmlind, HR-chef i Skånevård Kryh med sjukhusen i Ystad, Hässleholm och Kristianstad.

Region Skåne har provat olika metoder för att hitta lösningar. Förutom att börja rekrytera tidigare erbjuder regionen som arbetsgivare personalen att mot en ekonomisk ersättning flytta fram sin semester.

– Det gör vi även i sommar. Det är något som man gör på flera håll i landet. Men jag har inga exakta siffror på hur många som skjuter på semestern, säger Bruno Malmlind.

Samtidigt som Region Skåne jagar personal till sommaren sa 24 av 38 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen på CSK i Kristianstad i veckan upp sig i protest mot arbetstiderna.